Make your own free website on Tripod.com

POOLSE ORGANISATIE VOOR TOERISME
Nieuws
Home
Poolse Geschiedenis
Praktische Info
Nieuws
Statistieken
Actief Toerisme
Nationale Parken
Kuuroorden
Folders over Steden
Electronische versie van folders
Kalender
Wat is het Pools Informatiebureau ?
Brieven Rubriek
Interessante Links

 

DE 800-JARIGE BOLESLAW

In de gemeente Ustronie Morskie, onder de stad Kolobrzeg, groeit "Boleslaw", de oudste eik van Polen. Op basis van onderzoek blijkt dat deze eik meer dan 100 jaar ouder is dan de andere beroemde eik "Bartek" (670 jaar), die al jaren lang in de boeken staat vermeld als natuurmonument. Het is natuurlijk een trekpleister voor Kolobrzeg en de gemeente Ustronie Morskie. In augustus 2001 werden al de eerste voet - en fiets routes gemaakt naar het nieuwe natuurmonument. Bovendien, door het volgen van aangegeven blauwe route langs velden en bossen, komt men terecht bij de derde bejaarde eik "Warcislaw" (640 jaar). De zwerftocht naar de natuurmonumenten kun je bij het treinstation in Bagicz beginnen. Dit station ligt bij de weg nr.11 van koszalin naar Kolobrzeg. Om deze tocht te kunnen maken heb je zeker tussen de twee en drie uurtjes tijd nodig.

 

HET EERSTE SPECIALE PAD!                                          

In de regio Bieszczady is een twee kilometer lang pad door de natuur ontworpen, welke speciaal voor minder valide mensen wordt aangepast. Het traject zal leiden door het landschap Park Pogorze Przemyskie. Dit is een prachtig natuurlandschap, wat het mooist is tijdens de lente en laat in de herfst, waneer de spar en beuk bossen schitteren in duizenden kleuren. Binnen dit project zijn ook het bouwen van bruggen over diepe vijvers, parkeerplaatsen en verharde wegen en vele andere voorzieningen gepland. De doelstelling van ontwerpers van het speciale pad is om de rijkdom aan bosplanten, het mooie water en de plaatsen waar de Europese bever woont te laten zien aan toeristen. De grootste attractie zal het bekijken van de vele soorten bijzondere vissen en watervogels worden.                                    

De kosten van dit pad zijn ingeschat op rond de 300 duizend zloty ( 75000 Euro), dat is bijna tien keer zoveel als voor een gewoon natuur pad.

OOIEVAREN EN STRUISVOGELS

De grootste concentratie ooievaren kun je vinden in het dorp Zywkowo, ook wel Ooievaren Dorp genoemd, waar toeristen komen uit de wereld. Wladyslaw Andrejew heeft op zijn eigen boerderij 21 ooievaar nesten, waarvan er 20 door deze vogels bezet zijn. Op zijn erf staat ook een houten uitzichttoren waar vanuit men deze vogels kan bekijken. Een andere verassing voor toeristen is een boerdrij in het dorp Pieszkowice, waar Kazimerz Matewka meer dan 20 struisvogels in bezit heeft. Er is ook een winkeltje en terrasje waar men roereieren van struisvogel eieren kan eten.

EEN VERASSEND BOSPARK

 

Het is de eerste verassende attractie in de bergen rondom Beskidy. Het park (15 ha) is ontstaan in een wijk van Usron: Zawodzie. De belangrijkste attractie zijn de dieren die komen uit de dierentuinen van verschillende steden zoals Chorzow, Wroclaw, Bydgoszcz en Zamosc.

Ongetwijfeld zijn de roofvogels de hoofdattractie in dit park. Maar er is nog een verassing, vooral voor kinderen. Een van de vele paden in dit park is een speciaal pad voor kinderen met kleine huisjes en bewegende en dansende poppetjes van alle bekende kindersprookjes, dus sprookjeshuisjes!!!

Binneekort komt er ook een educatief pad in dit park. Er zijn speciale plaatsen voor ontspanning met een prachtig uitzicht en een speeltuin voor kinderen.

Mensen die dit park al bezocht hebben zijn verrukt, omdat het geen gewone dierentuin is, maar een natuurlijk bospark met een charmante sfeer.

poleninfo@planet.nl

Ontwerp & Onderhoud:  Anna Bylica, Magdalena Stoch