WINTERSPORT IN POLEN

Het skieen is een sport die in Polen vanaf het begin van deze eeuw wordt beoefend. Hoge bergruggen met lange, zachte hellingen, heerlijke weersomstandigheden en uitstekende voorbereide routes maken dat Poolse wintersportcentra ieder jaar bezoekers uit vele landen aantrekken. Langlauf- en ski-liefhebbers hebben routes van vele tientallen kilometers tot hun beschikking - zowel in de gerenommeerde TATRA, BESKIDY of KARKONOSZE, als in andere streken, waarvan de schilderachtige bergketen van de BIESZCZADY het meest is aan te bevelen


De Winterhoofdstad van Polen is ZAKOPANE, gelegen op een hoogte van 800-1000 meter boven de zee, aan de voet van de TATRA - een gebergte met een alpijns karakter wat betreft flora, fauna en klimaat. De verscheidenheid van landschappen en de rijdom aan relief-vormen, van de ronde toppen in de Westelijke Tatra tot de ruige, gevaarlijk uitziende toppen van de Hoge Tatra, vormt een mozaiek metvan bijzondere charme, die liefhebbers van de bergen tot een bezoek aanspoort. Voor velen is de Tatra het enige gebergte in zijn soort - het mooiste. De populairste en de meest geschikte berg van de Tatra om te alpine- skieenis de Kasprowy Wierch(1985 m. De top is vanuit Kuznice met een kabelbaan te bereiken(de lengte van het traject is 4291 meter, het hoogteverschil:929 meter.

Een ander bekend wintersportcentrum in Polen is SZCZYRK, gelegen in de BESKID SLASKI op een hoogte van 450 m. Skiroutes van verschillende moeilijkheidsgraad zijn voornamelijk geconcentreerd op de Skrzyczne (1257 m), bij de Salmopolska-Pas en op de Bila in Szczyrk. Het net van skiliften wordt verbonden door een ruim 32 km lange "doolhof" van skiroutes met verschillende moeilijkheidsgraad - van zeer gemakkelijke tot routes die topkwalificaties eisen, zoals de "Binkula" - piste.

Een waar paradijs voor de skieers vormt SZKLARSZKA POREBA, een stad gelegen op een hoogte van 440-886 m boven de zeespiegel in de KARKONOSZE (Reuzengebergte). Hoogste bergen in de omgeving zijn de Wysoki Kamien - 1058 m, Czarna Gora - 965 m en natuurlijk de Szrenica - 1362 m.

Ook in de KARKONOSZE, aan de voet van de Sniezka(Sneeuwwitje, 1602 m), ligt een ander bekend wintersportcentrum - KARPACZ. De stad ligt op een hoogte van 630-885 m en beschikt over uitstekende skiterreinen. In de Karkonosze zijn er niet alleen goede mogelijkheden om te skieen, maar ook om te langlaufen.

Een heerlijk gebied om te skieen en te langlaufen is het BIESZCZADY - gebergte, dat in Zuid-Oost Polen ligt. Het meest bezochte deel van de Bieszczady is de keten van de Polonina's (Bergweiden): de Polonina Wetlinska(1253 m) en de Polonina Carynska(1297 m).Terug naar de Hoofdpagina: Vraag gratis informatie over wintersport in Polen aan via e-mail